כיועצת משכנתא אני זוכה ללוות הרבה משפחות צעירות עם ילדים ועם השנים הבנתי שהאתגר הגדול בבניית המשכנתא הוא למצוא את הנוסחאה המתאימה אישית לכל משפחה לא רק בביצוע הרכישה, אלא דווקא באיך מבצעים את המהלך נכון ומותאם ליכולות הכלכליות של בני הזוג באופן כזה שבני הזוג יעמדו בהחזרי המשכנתא לצד חיי משפחה תוססים וגידול הילדים. היום עם פתיחת החופש אני רוצה לתת לכם כלים לכלכלה נבונה כיצד להתנהל בחופש הגדול.
כמו שהחופש הוא גדול גם אנו עומדים בפני האתגר הכלכלי הגדול בשנה. בשונה מהחגים שהם יותר מוגדרים ויותר ברור לנו מה צריך ומה לא צריך, החופש הגדול מלא בשלל של אפשרויות אטרקציות וההיצע כל כך מבלבל שלעיתים גורם לנו לחוסר איזון בכלכלת במשפחה. ממש כמו שמנהלים עסק כך ננהל גם את משק הבית שלנו ונוכל להנות מחופש נעים וחשבון בבנק מאוזן.
בואו נראה כמה עולה לנו החופש הגדול?
ממחקרים עולה כי הוצאותיה הממוצעות של משפחה ישראלית בחודשי יולי-אוגוסט צומחות בכ-30% ביחס לחודשים רגילים (לא כולל חגים ופסח).
בממוצע מדובר על כ-6,000-9,000 שקלים נוספים לחודשיים(לא כולל יציאות לחו"ל) תוסיפו לחגיגה הפסד ימי עבודה (עד כדי ניצול ימי חופשה ללא תשלום), ומקל וחומר אם אחד מההורים הוא עצמאי שאיננו זכאי לתגמול בגין חופש, והפלונטר הכלכלי אף מסתבך.
מחקרי כלכלת משפחה שעוסקים בהוצאות החופש הגדול מסוגלים לפלח את ההוצאה המשפחתית בחלוקה די גסה: 25% קייטנות, 35% בילויים ואטרקציות, 15% מחנות קיץ טיולים של תנועות הנוער, 10% צמיחה בהרגלי הקניות של המשפחה בקיץ, 7% אוכל מחוץ לבית ביחס לחודש רגיל, 8% דמי כיס והוצאות נלוות.
לאחר שהבנו את מקור הבעיה וכיצד בד"כ ההוצאות מתחלקות, זה הזמן לעשות מעט סדר. כלומר, לחזור למושכלות ראשונים ולבחון כיצד ניתן לצלוח את החופש הגדול עם כלכלת משפחה נבונה.
אמנם אין ספק שתדרשו להוצאות רבות, מעבר לחודשים הממוצעים לאורך השנה, אך מיד תראו כיצד תכנון מקדים ואפילו דחיית סיפוקים יכולים להמתיק את הגלולה הכלכלית. מבלי לפגוע באיכות החיים של המשפחה ותוך ניצול מיטבי של ימי החופש.
איך עושים את זה?
הצעד הראשון לקראת החופש טמון בתכנון. ממש כמו שמשפחה ששומרת על תקציב מסודר עושה לאורך השנה, כך יש לבצע התמקדות ספציפית לחודשי הקיץ. הגדירו תקציב ברור לחופש ותכננו אותו לפי כל ההוצאות הצפויות והבלתי צפויות. התייחסו גם לאירועים נקודתיים. למשל, אם אתם מחליטים לקחת את הילדים להצגה או לסרט, קחו בחשבון את ההוצאות הנלוות. כן, עד לרמת פופקורן וחניה.
טיפים קטנים לחופש גדול
- הגדירו תקציב ברור לחופש.
- תכננו מראש את היציאות המשפחתיות, לכל יציאה הגדירו סכום.
- הכניסו בתקציב הוצ' צפויות ובלתי צפויות.
- נסו לתמחר בכל יציאה הכל כולל צ'ופרים קטנים כך לא תופתעו (דלק/נסיעות, מזון, לינה, אטרקציה…)
- השתמשו בטבלה מסודרת למעכב אחר כל פעילות (מצורפת דוגמא קטנה בסיום הכתבה)
- רכישת אטרקציות מראש – חפשו הנחות מועדונים וקופונים
- אוכל – התארגנות נכונה חיסכון משמעותי
- מצאו בילויים ללא עלות – פארקים / ים / טבע ועוד…
- מזומן ביד – הכי בטוח (כרטיס אשראי נשאר בבית)
- שתפו את הילדים – תנו להם לנהל טבלת הוצ משלהם על דמי כיס שלהם.
לסיום – לכל חופש גדול יש מוצאי חופש 🙂
זכרו שמיד לאחר החופש אנו מתמודדים עם המכשול הבא והוא פתיחת שנת הלימודים וחודש החגים. עמידה על המשמר אינה פירושה ויתור על בילויים משפחתיים וזמן איכות של ההורים עם הילדים. התנהלות כלכלית נכונה לא תפגע בעיקר. היא רק תפחית את התפל ותהפוך את החופש לקיצי מהנה וממצה בדיוק כפי שהייתם רוצים.
קיץ פורה ומהנה